sobota, 8 maja 2010

ХАЛAВА

Когато настъпи пролетта, в нашето семейство имаме традиция да пречистваме телата си. Може би ще си помислите, „Какво? Те са вегетарианци, следват здравословен начин на живот, а сега пречистване на тялото?” Искам да подчертая, че това също е част от здравословния начин на живот. Ние обичаме това, което ни дава природата, а пролетта е най – доброто време за пречистване на тялото. Най – лесният и в същото време най – приятния начин за постигането на това е, като пием много прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Най – полезни са тези от моркови и ябълки.
Винаги съм била наистина тъжна, когато видя, че цялото това количество моркови, което остава след приготвянето на сока, отива на боклука. Мислех си, „В края на краищата трябва да има начин да се използват тези моркови!”
Идеята ми е да ги превърна в халва – едно сладко-пикантно предястие, което може да се сервира с вечерята или като чудесен десерт в края.
И така, как да го приготвим?
Разтопете минимум 2 супени лъжици масло в тигана (истината е, че колкото повече е маслото, толкова по - добре) и добавете 2 големи шепи от останалите моркови. След това изсипете 1 чаена чаша вода или прясно мляко към сместа и похлупете. Оставете да поври 30 минути и от време на време разбърквайте, за да не загорят морковите. Когато е вече готово, прибавете 1 пакетче ванилена захар, 3 супени лъжици захар и 2 чаени лъжички джинджифил на прах. Ако не харесвате вкуса на джинджифил или приготвяте десерта за деца, можете да пропуснете тази подправка. Обикновено децата не обичат пикантни ястия. Вместо това можете да добавите стафиди – те подчертават вкуса на халвата. Е, това е – здравословно и вкусно ястие, което трябва да опитате!
Ако не разполагате със сокоизстисквачка за плодове, или пък я използвате рядко, ето и друг вариант за приготвянето на халвата.
Настържете на ситно 5 големи моркова и ги пригответе по същия начин, както в първата рецепта, но не добавяйте вода или мляко. Настърганите моркови съдържат достатъчно количество вода, която ще се изпари по време на сваряването и това ще допринесе за добрия вкус на десерта. Признавам, че приготвена по този начин, халвата е с по – богат и фин вкус, но помнете, че моята идея беше да използваме остатъка от изцедените за сока моркови...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz